This Bendigo bathroom renovation is in a 1920/30’s home with a traditional layout. The original room is off the living area with a passage through to the back door. On the right side was a separate toilet and a laundry area with a window facing the backyard. On the left side was storage and another door leading to the walk-through sunroom.

The brief was to create a second bathroom area within this room. Any small space that has three doors can be difficult to work with, so a plan was drawn up to close the doorway to the sunroom from the laundry end. Once we closed the doorway we had plenty of space to work with and a layout was decided upon.

A large European laundry was created on the left side behind large sliding doors. On the same side of the room, where the doorway was closed off, is a large floating vanity. On the right-hand side of the room is the new walk-in shower and a toilet.

The concept for this bathroom renovation evolved during the build. As this room is a walkway to the backyard, the toilet was originally going to be open to view once anyone entered the room. After consultation with the clients it was agreed to have translucent opaque screens fitted to give privacy to the toilet and shower. The screens have become a feature of the room.

Once the layout and concept was established it was time to choose colours, fittings, fixtures and textures. The vanity was created with two beautiful pieces of hardwood timber to tie in with the original timber flooring.

A beautiful sculptural basin from Reece was chosen and is paired with white subway tiles and black tapware, black grout and a smoke grey mirror. The black and white colour scheme pays homage to the Art Deco period of the home and highlights the original leadlighting. Charcoal floor tiles were added to the shower and toilet area.

The clients collaborated with us throughout the build and were over the moon with the finished result. What was once the daggy old laundry/toilet/storage area has been transformed into an elegant, stylish and functional bathroom. A classic look has been achieved with some standout individual pieces. The retained double-hung windows, back door with leadlighting and the lining boards all add character to the room and ensures the bathroom sits comfortably within this period home.

@BendigoBathrooms